joi, 27 februarie 2014

Martisoare deosebite


Mall Promenada
Daca sunteti in cautarea unui martisor diferit fata de ceea ce ati tot vazut an de an, aflati ca la Mall Promenada, incepand de astazi si pana pe 8 martie, de la 10:00-22:00, veti gasi o bogata selectie de martisoare realizate manual din fimo, ceramica, sarma argintata, ceramica, lemn si piele, cat si martisoare moderne suflate cu aur si argint, impodobite cu cristale Swarovsky sau pietre semipretioase.

In cadrul targului se vor putea achizitiona cadouri inedite dedicate lunii femeii, incepand cu vase din ceramica pictate manual, ornamente din flori nemuritoare, bijuterii din pietre semipretioase, coliere, siraguri de margele din lemn, lut si fimo, accesorii originale pentru tinutele de primavara/vara, si multe alte obiecte minunate.


 Mi-au atras atentia martisoarele de la Concept Jupiter (10 lei bucata.Pentru un numar mai mare de bucati, pretul e usor negociabil):

Dar si altele, precum:



  Tacamuri lucrate manual, foarte amuzante:
Si altele:

Preturile sunt rezonabile, comparative cu preturile de la tarabele din oras: martisoare incepand cu 1 leu (bratari din sfoara) si pana la cateva zeci de lei, tacam 20 lei, icoana cateva zeci de lei, in functie de marime, cercei in jur de 10 lei etc.

In weekend dau o fuga si pana la Muzeul Taranului Roman, ca in fiecare an. :)

Oscar Film Festival 2014


Intre 24 februarie si 2 martie sunteti asteptati la saptamana filmelor de Oscar, care se va desfasura la Baneasa Shopping City. Biletele vor fi la pret special: 20 lei!
Deja la a doua editie, Oscar Film Festival va rula cele mai bune filme de anul acesta, printre care: American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street, Blue Jasmine sau August:Osage County.

luni, 24 februarie 2014

Targul martisorului la Muzeul Taranului Roman



Martisor, Martisug sau Mart era consemnat de Simion Florea Marian, unul din etnologii importanti ai inceputului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la romani, dar si la bulgarii si albanezii din Balcani – obicei pe care taranii il repetau in fiecare inceput de primavara ca semn protector impotriva bolilor si a nenorocului. Copiilor li se lega o moneda de argint la mana cu un fir rasucit de lana sau de bumbac alb si rosu, ca sa fie feriti de boala, pe care acestia il legau, dupa 12 zile, in pom, ca sa fie pomul roditor, iar vitelor li se agata acelasi fir rosu cu alb, ca sa fie sanatoase si, la fel, bune de rod. Preluat de lumea urbana si devenit moda, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier si podoaba, tinut la piept, primit ca suvenir si, mai nou, cadou.
Povestea martisorului supravietuieste, in diferite forme, pana in contemporaneitate: de la firul simplu rasucit in alb si rosu, pana la martisorul virtual.

Targul martisorului de la Muzeul Taranului a devenit déjà o traditie pentru publicul bucurestean.
Povestea martisorului a continuat sa se re/scrie in snururi simple alb-rosii, monede prinse in cusaturi, fire de lana, fetru, lut si lemn, hartie manuala, piele, plastic, metal si, in fine, orice materii reciclate si interesant exploatate. Ca de obicei, alaturi de martisoare, aici veti gasi gusturi proaspete si dulci de turta dulce, kürtős kalács, mere si prajituri de casa, suc natural de mere, miere si dulceturi.

Intrarea gratuita la targ – in limita spatiului disponibil pentru acestea –  pentru: scoli, fundatii, asociatii, organizatii care au ca obiect de activitate actiuni avand caracter umanitar si sprijin pentru categorii defavorizate.

Ateliere de creativitate:
- 28 februarie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Ruxandra Grigorescu, la Atelierul de creativitate (pentru copii).
- 1 martie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Genoveva Sauciuc, la Atelierul de creativitate (pentru copii si adulti).

Orarul targului: 27 februarie – 2 martie 2014, orele 10.00 - 18.00.


Bilet de intrare: 4 lei pret intreg, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari)

vineri, 14 februarie 2014

Impresii din Istanbul


Multi dintre voi poate ati fost deja la Istanbul si ati simtit pe propria piele aerul oriental al acestei metropole, locuite de peste 5000 de ani. Capitala a doua imperii: Bizantin si Otoman, Istanbul este in prezent un oras cosmopolit, plin de atractii turistice si incarcat de istorie. Daca vreti sa fiti la un pas de mare parte dintre obiective, trebuie sa va cazati in zona veche a orasului, Sultanahmet. Iata care sunt principalele atractii ale acestui superb oras:


Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor pana in anul 1853 cand Abdul Mecit l s-a mutat la Palatul Dolmabahce. Aici veti gasi o cafenea si un restaurant (cam scumpe, parerea mea) unde puteti gusta din bunatatile care erau servite la curtea otomana. Luati-va bilet si pentru harem, este foarte interesant! Aici veti putea vedea Cusca de aur, o zona foarte pazita, unde erau tinuti mostenitorii tronului, motiv entru care acestia erau slabi, bolnaviciosi. Am aflat ca in harem erau aduse concubinele, la varsta de 5-12 ani, care erau scolite ani buni inainte de a fi prezentate sultanului. Intrarea este gratuita pentru jurnalisti, la fel ca la multe dintre obiectivele administrate de stat.
Topkapi
curtea Palatului Topkapi

Basilica Sfanta Sofia a fost reconstruita de 3 ori, dupa ce a fost distrusa in doua randuri de catre incendiu, respectiv in timpul unei rascoale. Actualul lacas dateaza din anul 537, in secolul al XV-lea fiind transformata in moschee, iar in 1934 in muzeu.

Moscheea Albastra este unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din lume. Numele i se trage de la faianta de Isnik, albastra, de pe peretii interiori. Recomand sa o vedeti si noaptea, pentru ca este luminata foarte frumos.

Marele Bazar (Grand Bazar) este un ...bazar. O vizita aici e un must daca faceti o excursie la Istanbul, nu neaparat pentru cumparaturi (unde iti poti testa arta negocierii), cat pentru atmosfera si originalitate.
Marele Bazar
Bazarul de mirodenii sau bazarul egiptean este locul ideal pentru a cumpara souveniruri pentru cei dragi: mirodenii, rahat turcesc (turkish delight), esarfe cu motive paisley etc. Nu uitati sa negociati! Veti putea achizitiona ceea ce doriti la mai putin de jumatate din pretul initial.
Bazarul de mirodenii
Basilica Cisterna era folosita pentru a alimenta orasul cu apa atat in timp de pace, cat mai ales in timp de razboi. La intrare va puteti fotografia in haine traditionale turcesti (barbatii cu turbane pe cap, femeile in cadane etc.). O fotografie costa 5 EUR, dar reprezinta o amintire de neuitat.
Basilica Cisterna
Moscheea Suleymaniye este o adevarata opera de arta, iar fanii telenovelei turcesti “Suleyman Magnificul” nu trebuie sa rateze acest obiectiv :))




Palatul Dolmabahce reprezinta unul dintre motivele caderii imperiului. Construirea palatului a ruinat visteria statului, iar constructia a fost terminata cu imprumuturi externe. Salile erau ornate numai cu aur si cristal. A functionat ca resedinta principala a sultanilor pana in anul 1922, cand in urma unei lovituri de stat, sultanul aflat atunci la conducere a plecat de aici in exil. Este momentul in care se infiinteaza statul modern si laic si are loc fondarea Republicii Turcia (29 Octombrie 1923). Liderul spiritual al turcilor, Mustafa Kemal (1881-1938), supranumit in 1934 ‘Ataturk’ (parintele turcilor), a fost primul presedinte al Turciei dupa desfiintarea Imperiului Otoman. 



Palatul Dolmabahce
Turnul Galata (Galata Tower) ofera o priveliste superba asupra intregului oras ( a unei parti, de fapt, pentru ca marginile nu i se vad)
Galata Tower
Romantic Tram este un tramvai de epoca, ce circula pe Istiklal Caddesi (strada este pietonala si este plina de magazine, cafenele si restaurante). La inceput acesta era tras de cai, dar din secolul al XlX-lea a fost trecut pe curent electric. Linia a fost inchisa intre anii 1961-1990.
Romantic Tram
Cornul de aur imparte Istanbulul european in doua parti, acestea fiind legate intre ele de Podul Galata.


Podul Galata. Se spune ca aici poti manca cel mai bun peste preparat chiar in fata ta pe gratare “ambulate” de catre mici intreprinzatori turci. Eu nu am fost prea am avut curaj sa incerc, conditiile de preparare nefiind printre cele mai igienice. Daca puteti trece peste acest aspect, incercati pestele la gratar.


Croaziera pe Bosfor se poate face in excursii organizate, de o jumatate de zi. Excursia include si masa la bordul vasului. In cazul in care vi se pare prea mult, de langa Palatul Dolmabahce pleaca regulat vaporase, la bordul carora va puteti ambarca si admira orasul, pentru cateva ore. Pretul biletului nu este deloc mare.
    Piata Taksim
    Piata Taksim
     Tunelul sau funicularul este a doua linie de metrou, dupa Londra. A fost inaugurat in anul 1875 si masoara 573 de metri.
    Tunel
    PS: Nu spun cate kilograme m-am ingrasat in Istanbul, dar o sa revin cu o postare dedicata mancarurilor traditionale turcesti. J

    Ce este Povestaria?

    Copiii cu varste intre 5 si 8 ani sunt invitati in data de 23 februarie, de la ora 11:00, la Povestaria, un fresh de jocuri si visari, care se va desfasura la Merlin Books&Toys Store (str. Severeanu nr 30, Bucuresti)
    Scriitoarea Victoria Patrascu, autoarea cartilor Ziua in care a fugit somnul si Stejarul pitic, cel mai bun tatic!, va povesti celor mici in doua serii a cate trei ateliere despre frumusetile ascunse ale lumii in care traim, despre obiceiurile de zi cu zi, despre viata care se naste chiar si pe o frunza, intr-un rau sau pe o planeta indepartata.

    Inscrieri la merlin@fabulafia.ro


    joi, 13 februarie 2014

    Inca o veste de la Tarom



    Tarom anunta ca va opera, incepand cu 2 iunie, zboruri directe intre Bucuresti si Stockholm.
    Pretul unui bilet pentru zbor dus-intors, cu toate taxele incluse, incepe de de la 155 de euro.
    Biletele le puteti cumpara deja de pe www.tarom.ro
    Zborurile vor avea urmatorul program, afisat in ore locale:
    • Luni, miercuri, duminica:
    • RO 331 8:40 Bucuresti - 10:30 Stockholm
    • RO 332 11:15 Stockholm - 15:00 Bucuresti
    Stockholmul este capitala si cel mai mare oras din Suedia, unde aveti ocazia sa vizitati cladiri istorice, palate si muzee.
    PS: de pe data de 1 mai, Tarom va opera si curse directe spre Dublin! 

    miercuri, 12 februarie 2014

    Valentine's Day Fair

    Nu imi place, nici nu-mi displace sarbatoarea asta a iubirii, imprumutata de la americani. Pur si simplu imi este indiferenta! Poate ca nu mai sunt in target...Cine are placerea sa-si declare oficial in data de 14 februarie, e liber s-o faca. In acest sens, in data de 7 februarie, la Sala Dalles, s-a deschis cea de-a IX-a editie a Targului de Valentine’s Day.
    Aici veti putea gasi cadoul potrivit pentru aceasta ocazie: bijuterii originale hand made,
    produse SPA venite direct din romantica Italie (creme si uleiuri de corp, geluri terapeutice, bulgari efervescenti cu lavanda sau saruri de baie inobilate cu petale de flori), parfumuri, cosmetice, cafea si ceaiuri bio, care ne introduc in lumea inmiresmata a Indiei, cele mai rafinate si inedite dulciuri aduse din Grecia, plicuri cu seminte sau bulbi de flori pe care sa le semanati impreuna, etc.
    De asemenea, nu trebuie sa ratati workshopurile si concursurile pe care le-au pregatit organizatorii.
    Pentru a profita de toate acestea si pentru ca ziua inchinata indragostitilor sa nu va gaseasca nepregatiti, mergeti la targul de Valentine’s Day de la Galeria Dalles, deschis intre 7 şi 14 februarie, de la 10 dimineata la 8 seara.
    Intrarea este libera!


    miercuri, 5 februarie 2014

    Oraselul Cunoasterii

    sursa foto: Facebook
    Pe 15 Februarie Oraselul Cunoasterii isi deschide portile si va asteapta cu experimente si concursuri inedite. Oraselul Cunoasterii este primul muzeu interactiv pentru copii din Romania, in care copiii sunt implicati activ in procesul de invatare. Copiii sunt incurajati sa interactioneze si sa experimenteze cu obiectele din muzeu iar parintii sunt incurajati sa le fie ghizi.
    Fiecare obiect din muzeu are instructiuni despre cum trebuie "activat" precum si explicatii despre fenomenul observat.


    PROGRAM: 10:30 - 20:00
    ------------------------------
    Sambata 15 Februarie:

    11:30 - Baschet cu aer (concurs zona jocuri cu aer)
    12:30 - Oul din sticla (experiment)
    13:30 - Concurs de alergari
    14:30 - Pluteste: se scufunda?(experiment)
    15:30 - Ghideaza mingea pe spirala (concurs zona submarinului)
    16:30 - Balonul intepat (experiment)
    17:30- Dexteritate si atentie! (concurs zona dexteritatii)
    18:30 - Apa si aer in baloane!(experiment)
    19:30 - Dexteritate si viteza! (concurs zona centrala)

    Duminica 16 Februarie:

    11:30 - Baschet cu aer (concurs zona jocuri cu aer)
    12:30 - Oul din sticla (experiment)
    13:30 - Concurs de alergari
    14:30 - Pluteste: se scufunda?(experiment)
    15:30 - Ghideaza mingea pe spirala (concurs zona submarinului)
    16:30 - Balonul intepat (experiment)
    17:30- Dexteritate si atentie! (concurs zona dexteritatii)
    18:30 - Apa si aer in baloane!(experiment)
    19:30 - Dexteritate si viteza! (concurs zona centrala)
    ---------------------------

    BILETE:
    Copii (2-18 ani): 32 lei
    Adulti: 18 lei
    Pachet Noi 3 (2 adulti +1 copil): 60 lei
    Pachet Noi 4 (2 adulti + 2 copii): 85 lei

    http://www.oraselulcunoasterii.ro/

    marți, 4 februarie 2014

    Zbor la Moscova cu 99 EUR dus-intors

    Considerat de foarte multi ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, capitala Rusiei, Moscova, este totodata si cel mai mare oras din tara, reprezentand cel mai important centru politic, economic si cultural. O mare parte din oras este reprezentata de Kremlin, un simbol al puterii religioase si a celei politice. Orasul cuprinde obiective turistice impresionante: muzee, teatre de renume mondial precum Teatrul Balsoi, universitati, impresionante biserici si catedrale. Acum, puteţi calatori pe ruta Bucuresti- Moscova-Bucuresti la preturi foarte mici, de patru ori pe saptamana, cu Tarom.


    99 EUR* dus-intors

    *Oferta este valabila la vanzare in perioada 15 februarie - 30 martie 2014, pentru calatorii in perioada 30 martie - 30 aprilie 2014 si se supune unor termeni si conditii.

    Zboruri directe Bucureşti - Moscova începand din 30 martie 2014
    Zborurile vor avea urmatorul program, afisat in ore locale:
    Luni, miercuri si vineri:
    13:05 Bucuresti -16:35 Moscova
    17:20 Moscova - 19:00 Bucuresti
    Duminica:
    13:10 Bucuresti -16:40 Moscova
    17:35 Moscova - 19:15 Bucuresti