vineri, 28 martie 2014

In vizita la Turnul Chindiei


Turnul Chindiei
Intrarea in Curtea Domneasca
Turnul Chindiei se afla la Targoviste, la o distanta de Bucuresti de numai 70 km, ceea ce face din aceasta destinatie o excelenta excursie de o zi. Traseul ales de noi a fost Bucuresti-Buftea-Targoviste, iar pentru retur am ales ruta Targoviste-Tartasesti-Chitila-Bucuresti.

Turnul Chindiei face parte din ansamblul de monumente Curtea Domneasca si a fost construit de Vlad Tepes, in timpul celei de-a doua domnii. Curtea Domneasca reprezinta un complex de cladiri si fortificatii medievale, care au avut rol de resedinta pentru multi dintre domnitorii Tarii Romanesti.
Am mai fost o singura data la Turnul Chindiei, acum ani buni, insa nu am urcat in turn. De data aceasta, m-am incumetat si am urcat treptele inguste si circulare care ajung in varf, de unde puteti vedea o panorama de exceptie a intregii Curti Domnesti si a orasului Targoviste.
Curtea Domneasca
Targoviste

Initial turnul avea scopuri militare, servind drept punct de paza, foisor de foc, respectiv ca loc de stocare a tezaurului. Cladirea masoara 27 de metri in inaltime si 9 metri in diametru. A fost restaurata complet intre anii 1847 si 1851, de catre domnitorul Gheorghe Bibescu, si inaltata cu 5 metri.
Intreg complexul este reastaurat si chiar am ramas placuti impresionati de acest lucru.

Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti
Intrarea costa 10 lei, iar in pret este inclusa si intrarea la Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti, aflat in incinta Curtii Domnesti. Copiii prescolari nu platesc (inclusiv clasa pregatitoare), iar pentru scolari biletul este 5 lei.
Bilet
Program: Marti – Duminica 8:00 – 18:30 (vara), 9:00 – 16:30 (iarna)






 

 
 
 
 



Luati-va rucsacul si mergeti pana la Targoviste! N-o sa va ia decat 6-7 ore, dar va veti intoarce incarcati de bine!
Calatorie placuta!

luni, 24 martie 2014

Ce poti manca la Istanbul



Asa cum am scris AICI, revin (cu intarziere) cu cateva sugestii legate de ceea ce puteti manca in Istanbul.
Nu am intitulat postarea “Unde poti manca la Istanbul” pentru ca la Istanbul poti manca oriunde, deopotriva la restaurante de lux, cat si pe strada. 

Turkish delight

Porumb fiert

Mancare otomana

Pui cu bulgur

Fast food

Fast food 2

din nou Turkish delight


Pide

Turkish coffee

Peste la gratar pe podul Galata

Piata de mirodenii

O cafea, o baclava

Supa de linte

marți, 18 martie 2014

Designers’ Hub – Expozitie cu vanzare a creatiilor designerilor romani


ENDRA, platforma de promovare si vanzare exclusiv a creatiilor designerilor romani, organizeaza pe 22 martie, Designers’ Hub – Expozitie cu vanzare a creatiilor designerilor romani. Prima editie a evenimentului Designers’ Hub propune o abordare inedita a experientei de shopping: focus pe un designer vestimentar + colectii noi de accesorii de la designerii Endra + designeri de accesorii invitati + sesiuni de machiaj + homemade cookies.
Main designer: Alexandra Calafeteanu care va oferi consiliere personalizata pentru garderoba si stilul clientelor.
 Designeri ENDRA (accesorii, home & deco): Adina Mircea, Alice Boutique, Alliage by Dana Tudor, Berenike, Carla Szabo, Fandacsia, Giuka, Gabriela Urda, Iuliana Asoltanei, Lady Magpie, Mihaela Glavan, 3127 by Oana Lazar, Lucia M
Designeri invitati: Anca Irina Lefter, Marie Nouvelle, Izzy Design, Una ca Luna
Make-up: Sesiuni de machiaj pentru clientele evenimentului oferite de Andreea Anton, make-up artist al companiei de cosmetice Sla Paris
Rasfat dulce: Homemade cookies by Flori de menta.
Designerii vor expune colectii noi, o parte din piese fiind in exclusivitate prezentate la acest eveniment, pentru un upgrade al garderobei si, de ce nu, al casei: incaltaminte, genti, bijuterii, accesorii capilare, obiecte home & deco. Preturile la item-urile din expozitie vor fi reduse cu pana la 50%.
Expozitia cu vanzare va avea loc in showroomul Endra – strada Popa Soare 61 – pozitionat intr-o zona protejata architectural, ce are un farmec aparte datorita cladirilor ce pastreaza specificul Bucurestiului interbelic si al perioadei La Belle Epoque.
Despre Alexandra Calafeteanu: Designer vestimentar si stilist, Alexandra Calafeteanu a absolvit in 2008 Universitatea Nationala de Arte, sectia Design Vestimentar, din Bucuresti si, in prezent, este masteranda in cadrul aceleiasi facultati. In paralel, se ocupa de atelierul propriu de creatie vestimentara si de activitatea ca fashion editor la revista Unica.
Despre Endra.ro: Platforma Endra.ro reuneste designeri vestimentari, de accesorii si de produs si isi propune sa prezinte piese in editii limitate, serii mici sau unicat, creatii care spun o poveste, o atitudine, o idee. Toate acestea indeamna clientii sa descopere ca, a fi diferit e un stil de viața. Evenimentul Designers’ Hub este o extensie fireasca a platformei online si a demersului  endra.ro de a sustine excelenta in designul romanesc. Feedbackul clientilor Endra care au comandat online creatiile designerilor romani a determinat extinderea in offline, prin deschiderea showroomului si crearea evenimentelor care aduc impreuna designerii si consumatorii de design romanesc.
Cum se ajunge: Showroom Endra din strada Popa Soare 61, sector 2 (repere: intre Hala Traian si bulevardul Pache Protopopescu – Foisorul de Foc)
Open: 11:00-19:00


luni, 17 martie 2014

Cum a fost la parada...

Asa cum am scris aici, ieri am fost la parada organizata in cinstea St. Patrick's Day.
Pentru cei care nu stiu:
  • Sfantul Patrick este romano-catolic, iar ziua lui sfanta este cea in care a murit nu cea in care s-a nascut. 
  • Dupa ce si-a petrecut aproape toata viata convertind la catolicism paganii din Irlanda, aceasta a murit pe 17 martie 461 AD. 
  • Patrick este un nume foarte popular in Irlanda.
  • Sfantul Patrick a folosit ca simbol trifoiul, pentru a explica celor care il urmau insemnatarea sfintei treimi. 








 Mai lipseste o poza: cea cu degustarea de bere, dar va imaginati voi un pahar cu bere neagra, numai buna de rece dupa ce am insotit convoiul pe toata Calea Victoriei! :-)


sâmbătă, 15 martie 2014

Daca e St Patrick's Day, e parada!


Anul trecut, pe vremea asta, petreceam intr-un pub irlandez. Chiar de Saint Patrick's Day (n-am origini irlandeze). Anul acesta n-am mai ajuns in pub, in schimb maine n-o sa ratez parada organizata cu ocazia zilei nationale a Irlandei.
Daca nu va va speria vremea de maine, care nu se anunta atat de frumoasa ca cea de astazi, maine vor defila pe strazile Bucurestiului care alegorice, decorate in culorile nationale ale Romaniei si Irlandei. Li se vor alatura 150 de muzicieni si dansatori irlandezi, romani si bulgari. N-am inteles de ce si bulgari, dar ce conteaza? Prietenia intre popoare trebuie incurajata.
Circulatia autovehiculelor va fi restrictionata intre 15:00-17:00, de la soseaua Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei si pana la Piata George Enescu. Membrii echipei de rugby Arlechinii Bucuresti vor organiza un flashmob, la care se pot alatura toti participantii la parada, aproximativ 40 de majorete vor insoti parada. Peste 60 de cimpoieri din Irlanda, Romania si Bulgaria vor asigura cadrul muzical.
Copiii care se vor alatura paradei vor primi baloane, stegulete si , daca vor, vor putea fi pictati pe fata.
Mai multi caini irlandezi, dresati sa ajute oamenii cu probleme de vedere, vor defila la parada, imbracati in pelerine verzi.
Parada se va incheia cu un dans traditional irlandez, in Piata George Enescu.
Apoi, participantii la parada se vor putea bucura de o degustare de bere neagra in Piata Valter Maracineanu (e piateta mica de langa Cismigiu, in partea dreapta, privind dinspre Kogalniceanu).
Luati ceva verde pe voi si hai la parada! I'll be there!

sursa foto: facebook

joi, 13 martie 2014

Festivalul International de Film DaKINO


Festivalul International de Film DAKINO, ajuns la a 23-a editie, se va desfasura in Bucuresti, in perioada 12-16 martie, si cuprinde proiectii de filme romanesti, scurtmetraje si mediumetraj romanesc.

In competitia de scurtmetraje intra filme preponderent din Europa, doar doua fiind extra-europene (din Australia respectiv Iran). Filmele castigatoare vor fi proiectate duminica, 16 martie, de la orele 14.00 la Hollywood Multiplex.
La sectiunea de proiectii de filme romanesti,  vor rula filme precum Deja Vu, regizat de Dan Chisu, si Al Doilea Joc, cea mai recenta lucrare a lui Corneliu Porumboiu. Dedicata cinematografiei romanesti, la sectiunea Mediumetraj romanesc vor fi proiectate: Treizeci (2012), Bucuresti, te iubesc! (2013) si Cai putere (2013)
Pe langa acestea, vor mai fi proiectate filme straine recente:
  • Moneyball, arta de a invinge (SUA, 2011) - acces gratuit in limita locurilor disponibile;
  • Le passé (Franţa-Italia, 2013
  • Blue Jasmine (SUA, 2013)
  • Mandela: Long walk to freedom (Marea Britanie-Africa de Sud, 2013) - proiectat in premiera in Romania.  
Gala de inchidere DaKINO 23 va fi marcata de proiectarea in premiera in Romania a filmului sud-coreean Snowpiercer (2013).
Festivalul, pe langa proiectiile de filme, va oferi copiilor de 6-9 ani workshop-uri de film si televiziune. Sub egida Scolii „Micile Vedete”, acestea sunt menite sa-i ajute pe copii sa se obisnuiasca cu mediul unui platou de filmare, sa le dezvolte imaginatia si creativitatea. Copiii pot fi inscrisi pe adresele office@famart.ro si contact@micilevedete.ro. 
Biletele costa 10, respectiv 14 lei si pot fi achizitionate de pe bilete.ro, precum si de la salile de cinema ale DaKINO 23 (Hollywood Multiplex si Cinema PRO). 

Programul complet AICI