luni, 11 iulie 2016

Vacanta in Thassos (Insula de smarald)

Caracatita uscata la soare
Din motive demne de luat in seama, anul acesta am ajuns in insula Thassos. La indicatiile celor care au mai fost am ales traseul: Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Tarnovo – Gurkovo (drum de Nova Zagora) – Nikolaevo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzhali – Makaza – Komotini – Thassos, drum extrem de ok, din toate punctele de vedere. E drept ca am stat cam mult pe pod la Giurgiu din cauza lucrarilor de reabilitare, dar apoi am mers intins, pana la destinatie. Distanta de 600 km fata de Bucuresti am parcurs-o in 12 ore, cu tot cu opriri, stat pe pod la Giurgiu, vama, ferry etc.
Apus in Limenas
Thassos sau insula de smarald are o circumferinta de 100 km, astfel ca un tur cu masina nu dureaza mai mult de 2 ore, fara opriri. Insula este renumita pentru vegetatia bogata, marmura alba, mierea de pin si uleiul de masline extravirgin presat la rece, extrem de aromat. Partea estica a insulei este mult mai verde si parca si aerul mai rarefiat, datorita muntilor plini de pini, din spatele plajelor. Partea vestica este mai arida, dar ofera in schimb apusuri de soare memorabile.
De la ferry, mergand in sensul acelor de ceasornic, inalnim urmatoarele localitati si plaje importante: Chrissi Amoudia Golden Beach), Skala Potamia, Kinira, Paradise Beach, Aliki, Astris, Potos, Pefkari, Limenaria, Akala Marion, Skala Kalirachis, Skala Sotiros, Skals Prinos, Skala Rahoni.
Capitala insulei, Limenas, este locul unde acosteaza ferry-urile care vin din Keramoti (distanta continent-Thassos este de 8 km), un oras mic, port, cu stradute inguste, pietonale, pline cu magazine cu souveniruri. Faleza orasului este o salba de taverne cu specific grecesc. Aici gasiti o variant mai mica a deja celebrului magazine Jumbo, dar si un supermarket cu un bogat sortiment, Masoutis.
De retinut:
  • ·   Preturile la mancare mi s-au parut mult mai mici decat pe continent, iar portiile mult mai generoase.
  • ·       Sezlongurile erau gratuite, cu cateva exceptii. Trebuia doar sa consumi ceva, ceea ce oricum am fi facut.
  • ·       Preturile la cazare sunt mai mari decat pe continent si chiar decat pe alte insule pe care am mai fost.


Insula are cateva plaje foarte frumoase, cu nisip si ape turcoaz, iar cel mai inalt varf muntos, Ipsarion, atinge peste 1.100 m inaltime. Plajele stancoase ofera conditii excelente pentru snorkelling. Acestea reprezinta doar cateva motive pentru care insula este vizitata an de an de mii de turisti romani si nu numai.


Giola

Arsanas Beach

Vedere de la taverna din Aliki

Aliki 

Portul din Skala Potamia

Skala Potamia

Saliara Beach


Saliara Beach

Marble Beach


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment