vineri, 14 februarie 2014

Impresii din Istanbul


Multi dintre voi poate ati fost deja la Istanbul si ati simtit pe propria piele aerul oriental al acestei metropole, locuite de peste 5000 de ani. Capitala a doua imperii: Bizantin si Otoman, Istanbul este in prezent un oras cosmopolit, plin de atractii turistice si incarcat de istorie. Daca vreti sa fiti la un pas de mare parte dintre obiective, trebuie sa va cazati in zona veche a orasului, Sultanahmet. Iata care sunt principalele atractii ale acestui superb oras:


Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor pana in anul 1853 cand Abdul Mecit l s-a mutat la Palatul Dolmabahce. Aici veti gasi o cafenea si un restaurant (cam scumpe, parerea mea) unde puteti gusta din bunatatile care erau servite la curtea otomana. Luati-va bilet si pentru harem, este foarte interesant! Aici veti putea vedea Cusca de aur, o zona foarte pazita, unde erau tinuti mostenitorii tronului, motiv entru care acestia erau slabi, bolnaviciosi. Am aflat ca in harem erau aduse concubinele, la varsta de 5-12 ani, care erau scolite ani buni inainte de a fi prezentate sultanului. Intrarea este gratuita pentru jurnalisti, la fel ca la multe dintre obiectivele administrate de stat.
Topkapi
curtea Palatului Topkapi

Basilica Sfanta Sofia a fost reconstruita de 3 ori, dupa ce a fost distrusa in doua randuri de catre incendiu, respectiv in timpul unei rascoale. Actualul lacas dateaza din anul 537, in secolul al XV-lea fiind transformata in moschee, iar in 1934 in muzeu.

Moscheea Albastra este unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din lume. Numele i se trage de la faianta de Isnik, albastra, de pe peretii interiori. Recomand sa o vedeti si noaptea, pentru ca este luminata foarte frumos.

Marele Bazar (Grand Bazar) este un ...bazar. O vizita aici e un must daca faceti o excursie la Istanbul, nu neaparat pentru cumparaturi (unde iti poti testa arta negocierii), cat pentru atmosfera si originalitate.
Marele Bazar
Bazarul de mirodenii sau bazarul egiptean este locul ideal pentru a cumpara souveniruri pentru cei dragi: mirodenii, rahat turcesc (turkish delight), esarfe cu motive paisley etc. Nu uitati sa negociati! Veti putea achizitiona ceea ce doriti la mai putin de jumatate din pretul initial.
Bazarul de mirodenii
Basilica Cisterna era folosita pentru a alimenta orasul cu apa atat in timp de pace, cat mai ales in timp de razboi. La intrare va puteti fotografia in haine traditionale turcesti (barbatii cu turbane pe cap, femeile in cadane etc.). O fotografie costa 5 EUR, dar reprezinta o amintire de neuitat.
Basilica Cisterna
Moscheea Suleymaniye este o adevarata opera de arta, iar fanii telenovelei turcesti “Suleyman Magnificul” nu trebuie sa rateze acest obiectiv :))




Palatul Dolmabahce reprezinta unul dintre motivele caderii imperiului. Construirea palatului a ruinat visteria statului, iar constructia a fost terminata cu imprumuturi externe. Salile erau ornate numai cu aur si cristal. A functionat ca resedinta principala a sultanilor pana in anul 1922, cand in urma unei lovituri de stat, sultanul aflat atunci la conducere a plecat de aici in exil. Este momentul in care se infiinteaza statul modern si laic si are loc fondarea Republicii Turcia (29 Octombrie 1923). Liderul spiritual al turcilor, Mustafa Kemal (1881-1938), supranumit in 1934 ‘Ataturk’ (parintele turcilor), a fost primul presedinte al Turciei dupa desfiintarea Imperiului Otoman. 



Palatul Dolmabahce
Turnul Galata (Galata Tower) ofera o priveliste superba asupra intregului oras ( a unei parti, de fapt, pentru ca marginile nu i se vad)
Galata Tower
Romantic Tram este un tramvai de epoca, ce circula pe Istiklal Caddesi (strada este pietonala si este plina de magazine, cafenele si restaurante). La inceput acesta era tras de cai, dar din secolul al XlX-lea a fost trecut pe curent electric. Linia a fost inchisa intre anii 1961-1990.
Romantic Tram
Cornul de aur imparte Istanbulul european in doua parti, acestea fiind legate intre ele de Podul Galata.


Podul Galata. Se spune ca aici poti manca cel mai bun peste preparat chiar in fata ta pe gratare “ambulate” de catre mici intreprinzatori turci. Eu nu am fost prea am avut curaj sa incerc, conditiile de preparare nefiind printre cele mai igienice. Daca puteti trece peste acest aspect, incercati pestele la gratar.


Croaziera pe Bosfor se poate face in excursii organizate, de o jumatate de zi. Excursia include si masa la bordul vasului. In cazul in care vi se pare prea mult, de langa Palatul Dolmabahce pleaca regulat vaporase, la bordul carora va puteti ambarca si admira orasul, pentru cateva ore. Pretul biletului nu este deloc mare.
    Piata Taksim
    Piata Taksim
     Tunelul sau funicularul este a doua linie de metrou, dupa Londra. A fost inaugurat in anul 1875 si masoara 573 de metri.
    Tunel
    PS: Nu spun cate kilograme m-am ingrasat in Istanbul, dar o sa revin cu o postare dedicata mancarurilor traditionale turcesti. J

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Leave a comment