joi, 26 februarie 2015

Recenzie: "Ai toata viata inainte", de Romain Gary

"Ai toata viata inainte" este povestea lui Momo, spusa din perspectiva unui copil deosebit de precoce si inteligent, pe care viata il obliga sa se confrunte de timpuriu cu cele mai aspre aspecte ale ei. Rodul unei relatii pasagere dintre o prostituata si un barbat necunoscut, Momo este crescut intr-un cartier au famat din Paris, contra cost, de catre Madam Roza, o fosta prostituata, alaturi de alti copii aflati in situatii similare cu a lui. Lumea in care se invarte Momo (de la Mohamed) este cea a proxenetilor, a prostituatelor, a delicventei juvenile, a criminalitatii etc. Dragostea pe care Momo si Madam Roza o impartasesc este unica, desi este descrisa destul de discret.
Povestea lui Momo, desi foarte trista, este dezvaluita cu umor, ceea ce face din acest roman unul cu totul deosebit.
Romain Gary a scris cartea sub pseudonim, castigand cu ea al doilea premiu Goncourt, dupa cel primit pentru "Radacinile cerului".
Romanul "Ai toata viata inainte" a fost ecranizat in 1978, "La vie devant soi", si a obtinut premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Rolul principal a fost atribuit lui Simone Signoret.

2 comentarii:

Leave a comment