luni, 4 decembrie 2017

Cizmulița lui Moș Nicolae conține 10 substanțe chimice și 19 lingurițe de zahăr!

  • Moș Nicolae vine cu coloranți pentru ADHD!

  • O figurină Moș Craciun din ciocolată conține până la 19 lingurițe de zahăr!

  • România ocupă locul trei în Europa în privința obezității infantile!

  • Grăsimile trans cresc incidența cancerului colorectal!

  • Zahărul este responsabil de apariția cariilor dentare: 2 din 3 copii au aceasta afecțiune stomatologică!

Studiul privind calitatea figurinelor din ciocolată cu sau fără alte adaosuri face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătății copiilor. 
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii noiembrie anul curent, 33 de sortimente de figurine din ciocolată cu sau fără alte adaosuri.
  • Sortimentul produselor de ciocolată este variat și dinamic: cele mai frecvente moduri de prezentare sunt cele clasice – bare, batoane, tablete întregi, bomboane cu forme diferite, alături de o varietate de forme fanteziste îndeosebi în cazul figurinelor din ciocolată (ouă, iepurași, Moș Gerilă etc.). Unele evenimente și sărbători periodice sunt prilejuri pentru demonstrații de creativitate culinară în limite largi.
  • Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
    1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;
    2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung;
    3. Analiza informațiilor nutriționale.

    1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
    Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor analizate sunt următoarele: zahăr, dextroză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de porumb, cacao degresată pudră, grăsime vegetală (palmier, cocos, shea) hidrogenată, grăsimi din unt, ulei de unt, ulei de1 palmier, ulei de floarea soarelui, ulei de cocos, lapte solid, lapte condensat îndulcit, lapte praf integral, lapte praf degresat, grăsime din lapte, smântână integrală, zer praf, pudră de frișcă, unt de cacao, unt concentrat, unt deshidratat, margarină, fibre de cacao, făină de soia, pudră de cacao cu conținut redus de grăsime, masă de cacao, aromă naturală de vanilie, extract de vanilie,  extract de malț din orez, aromă, aromă de lapte, lactoză, sirop de glucoză, cafea, făină de grâu, aromă naturală de caramel, miere, albuș de ou praf, arahide, coajă de portocală confiată, stafide, prune uscate, piure de mere, foi de vafe, înlocuitor al untului de cacao.
    Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză a primelor trei ingrediente din toate cele 33 de sortimente și s-au constatat următoarele:
    • La 97% dintre figurinele din ciocolată analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 3% dintre figurinele analizate primul ingredient este reprezentat de fructoză;
    • La 47% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao;
    • La 23% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate;
    • La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
    • La 4% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de sirop de glucoză;
    • La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de dextroză;
    • La 5% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de melasă;
    • La 34% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral;
    • La 19% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf;
    • La 17% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de unt de cacao;
    • La 16% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de masa de cacao;
    • La 14% dintre figurinele din ciocolată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de înlocuitori de grăsimi animale;
    În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele:
    • 43% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale;
    • 23% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte;
    • La numai 24% dintre produsele analizate se menționează conținutul de cacao;
    • La numai 12% dintre produsele analizate se menționează conținutul de lapte.
    2. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung
    În cele 33 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422.
    E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață și diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.
    E120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.
    E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacții alergice, dermatită, tulburări de respirație și este potențial cancerigen. A fost interzis în Australia, SUA și Norvegia.
    E132 - carmin indigo este un colorant sintetic pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. Fiind foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.
    E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.
    E160a – betacaroten, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Oncologie, cel obținut prin sinteză chimică poate provoca cancer de plămâni, fiind responsabil și de creșterea nivelului de toxicitate al vitaminei A.
    E163 – antocianina, colorant roșu, albastru sau violet care se obține prin extracție cu apă acidulată, etanol, din diferite specii de fructe, legume sau alte plante alimentare.
    E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
    E322 – lecitine din soia/floarea soarelui, emulgatori. În general, este sigur. Totuși, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariția aterosclerozei și a infarctului. Lecitina de soia se obține din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea rășinilor și gumelor). Este un deșeu care conține solvenți și pesticide și poate avea o consistență fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se folosește ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută și la conservarea alimentelor mărindu-le termenul de valabilitate pe raft.
    E325 - lactatul de sodiu se utilizează în industria alimentară ca regulator de aciditate, agent de îngroșare, umectant, conservant. Nu trebuie consumat de copiii mici pentru că aceștia nu au sistemul enzimatic dezvoltat suficient și astfel nu îl pot metaboliza.
    E330 – acid citric - este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor și nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.
    E414 – gumă de acacia (arabică), emulgator. Poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast. Nu se recomandă consumul frecvent.
    E442 - fosfatide de aluminiu, folosit caemulgator şi stabilizator, obţinut din amoniac şi acizi graşi fosforilaţi. Fosfatidele de amoniu  permit amestecarea grăsimilor cu apa şi împiedică separarea acestora. Face parte din categoria e-urilor suspecte.
    E475 - esteri poliglicerici ai acizilor grași, utilizati casabilizatori sau emulsificatori, fac parte din categoria e-urilor suspecte, care pot provoca alergii, dereglari hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 
    E476 – poliricinoleat de poliglicerină, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.
    E492 - sorbitan tristearat este un aditiv folosit ca emulgator și stabilizator, poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 
    E500i – carbonat acid de sodiu. Acest aditiv este folosit ca regulator de aciditate, antiaglomerant, agent de creștere şi poate cauza: creșterea nivelului de sodiu din organism, creșterea tensiunii arteriale şi probleme la nivel digestiv.
    E901 – ceara de albine este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate da reacții alergice.
    E903 – ceară de carnauba este un aditiv folosit pentru a da strălucire produselor și care poate produce iritații la nivelul pielii.
    E904 – shellac este un aditiv folosit pentru a da strălucire unor produse alimentare și care poate produce iritații la nivelul pielii.
    E1420 - amidon modificat acetilat este un aditiv de natură sintetică, folosit ca agent de îngroșare, care poate provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol. 
    1. Analiza informațiilor nutriționale
    Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
    Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.
     Efectele zahărului în alimentația copiilor:
    • Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
    • Obezitatea este cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
    • Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.
    • “Zahăr ascuns”. Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns”. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.
    Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
    La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere şi duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc). 
    Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 11,6 grame şi 36,2 grame din care grăsimi saturate între 4,4 grame şi 32 grame per 100 grame produs, în timp ce cantitatea de acizi grași trans variază între 2,5 grame și 3,8 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.
    În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, figurinele de ciocolată, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) și o valoare energetică mare per 100 grame produs, nu sunt recomandate copiilor.
    Cantitatea de proteine variază între 2,28 grame și 8,8 grame, iar cantitatea de fibre variază între 1,0 grame și 2,4 grame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment