marți, 5 iulie 2016

Stiti ce contin jeleurile?


1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci
Între 7 și 14 lingurițe de zahăr într-o 100 grame de jeleu industria
1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF
3 din 4 produse conțin proteină animală

9 din 10 produse conțin acid citric
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii iunie anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. 

Ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor analizate sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.
Arome - termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.

Un alt aspect examinat în cadrul studiului a fost și analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora
Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:
  •       La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.
  •        La 59% dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoză cu 25%, făină de grâu cu 12%  și apă cu 4%;
  •         La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către apă, urmat de gelatină cu 27%, siropul de glucoză cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroză cu 5% și amidon de porumb cu 5%.
     Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 și 14 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr și 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 307,4 kcal și 382,5 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
     Una dintre cele mai controversate teme de discuţie din ultima vreme este obezitatea la copii. Dacă până acum doar americanii erau „acuzaţi” de obezitate, în prezent problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți copii.
În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac.
La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor.
  

În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în jeleurile analizate, situația se prezintă astfel:
  •       93% din jeleurile analizate conțin acid citric (E330);
  •      59% din jeleurile analizate conțin curcumina (E100);
  •        50% din jeleurile analizate conțin carmin (E120);
  •        45% din jeleurile analizate conțin ceară de carnauba (E903);
  •        25% din jeleurile analizate conțin albastru briliant FCF (E133);
  •        20% din jeleurile analizate conțin ceara de albine (E901);
  •        18% din jeleurile analizate conțin complexe de cupru ale clorofilinelor (E141);
  •        18% din jeleurile analizate conțin sorbitol (E420);
  •        16% din jeleurile analizate conțin citrat de sodiu (E331);
  •        11% din jeleurile analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471);
  •         9% din jeleurile analizate conțin antocianine (E163);
  •         9% din jeleurile analizate conțin albastru patent V (E131);
  •         9% din jeleurile analizate conțin caramel sulfit de amoniu (E150d);
  •         9% din jeleurile analizate conțin extract de ardei rosu (E160c);
  •         7% din jeleurile analizate conțin selac (shellac) (E904);
  •         7% din jeleurile analizate conțin glicerol/glicerina (E422);
  •         7% din jeleurile analizate conțin beta caroten (E160a(ii);
  •         7% din jeleurile analizate conțin acid malic (E296);
  •          5% din jeleurile analizate conțin citrat trisodic (E331);
  •          5% din jeleurile analizate conțin dioxid de titan (E171)
  •          5% din jeleurile analizate conțin beta – apo- 8 carotenal (E160a);
  •          5% din jeleurile analizate conțin bicarbonat de sodiu (E500)
  •          2% din jeleurile analizate conțin briliant blue (E133);
  •          2% din jeleurile analizate conțin acid lactic (E270);
  •          2% din jeleurile analizate conțin acid ascorbic (E300);
  •          2% din jeleurile analizate conțin agar-agar (E406);
  •          2% din jeleurile analizate conțin caramel simplu (E150a);
  •          2% din jeleurile analizate conțin carbon vegetal (E153);
  •          2% din jeleurile analizate conțin guma gellan (E418);
  •          2% din jeleurile analizate conțin rosu allura (E129);
  •          2% din jeleurile analizate conțin luteina (E161b);
  •          2% din jeleurile analizate conțin sunset yellow (E110).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Leave a comment